Computer en ambacht gaan hand in hand bij Zeilmakerij Aalsmeer

DIGITALISERING: VAN INMETEN TOT UITSNIJDEN
Dat onze klanten tevreden zijn over het eindresultaat is afhankelijk van veel componenten, zoals een juiste mix van ervaring, materiaalkennis en het vakmanschap van ons naai-atelier. Het verschil tussen een goed of minder goed eindproduct kan in ons vak een flinterdunne oorzaak hebben. En dat bedoelen we letterlijk: het kan afhangen van één enkele millimeter. De mensen bij Zeilmakerij Aalsmeer én onze grote mate van digitalisering zorgen dat de we aan de goede kant van dit verschil blijven.

Een goede intake is de basis   
Als u bij ons langs komt bespreken we eerst uw wensen en kijken naar de diverse mogelijkheden als het gaat om vorm, kleur en materiaalkeuze. Hier profiteert u van onze jarenlange ervaring en inzicht. Deze intake vormt de basis voor een resultaat  die aan de besproken verwachtingen voldoet. We maken daarbij gelijk een passende afspraak over de prijs en planning. Daarna gaan voor u aan de slag. Veelal wordt daarvoor de betreffende boot bij ons in onze eigen aanleghaven gebracht, maar indien gewenst komen we op locatie. En dan volgt een traject dat afhangt van veel precisie: het tot op de millimeter nauwkeurig inmeten, uitsnijden van mallen en manufacturen van de betreffende stoffen. Een fout maken hierin betekent 

Digitaal inmeten
We zijn er trots op dat we een van de eerste in Nederland zijn die het inmeten en uitsnijden volledig gedigitaliseerd heeft. Dit reduceert bij ons het maken van meet- en snijfouten tot een minimum. 
Zo gemakkelijk als dit klinkt, zoveel ervaring is er nodig om dit resultaat mogelijk te maken. 
Om een goede mal of sjabloon te maken voor uw toekomstige dekzeil, bootkap of stoffen interieur van uw boot is een exacte opmeting nodig. Dat is letterlijk maatwerk, want geen boot is hetzelfde ook al zijn ze van dezelfde bouwer. Dit inmeten vraagt om chirurgische precisie. Met onze moderne, draagbare digitale instrumenten meten we de betreffende aanbrengposities en afmetingen op. Complexe vormen van gebogen railingen, afgeronde bootdekken en schuin weglopende interieurs kunnen zo tot op de meest moeilijk bereikbare punten door ons 3D in kaart worden gebracht. De uiteindelijke meetpunten geven ons een digitale 3D output van het object dat voorzien moet worden van een zeil of nieuwe stof als het kussens betreft.

Het digitaal opzetten van sjablonen 
Eenmaal correct ingemeten gaat Mike, onze CAD-operator, achter de computerschermen aan het werk om de meet-data om te zetten tot digitale sjablonen voor de uitsnij-fase. Deze sjablonen houden rekening met de hanteerbaarheid van de passtukken voor het atelier, berekenen de benodigde omslag voor het confectiewerk bij de aansluitingspunten en worden als proef  op het beeldscherm “digitaal geconfectioneerd” tot het eindresultaat. Zo weten we zeker dat de passtukken precies op elkaar aansluiten en handmatig te manufacturen zijn.
Via een berekeningsmodule worden de passtukken zo efficiënt mogelijk genest in de uiteindelijke baanbreedte van het textiel in de juiste vleug van het textiel krijgen. Daardoor voorkomen we onnodig snijverlies. 

Het computergestuurd snijden en markeren van de stoffen
Heeft Mike zijn CAD operating werk gedaan, dan gaan de digitale werkbestanden over naar de CNC snijmachine. Hier ligt op een lange snijtafel, een flatbed, een testrol klaar voor het maken van mallen. Het computer-aangestuurde vlijmscherpe snijmes snijdt de berekende passtukken uit. Tegelijk wordt daarbij met een marker op deze passtukken handige naai-controlepunten aangegeven. Voor het goed snijden moet de stofwerking bekend zijn en ook externe condities als luchtvochtigheid bewaakt worden. Van de mallen wordt een protoype gemaakt om op de betreffende boot zorgvuldig te testen. Is het prototype goed bevonden, dan worden de passtukken uit de juiste textielrol gesneden. Beoordelen we dat een prototype maken niet nodig is? Dan worden de passtukken direct uit de juiste textielbaan gesneden.

Atelier én werkplaats: vakwerk 
Is het uitsnijden van het juiste textiel eenmaal tot op de millimeter nauwkeurig uitgevoerd, dan volgt achter de naaimachines in ons atelier de vakkundige assemblage ervan tot het gewenste eindproduct. Dit manufacturen is en blijft handwerk, dus vakwerk. Het vergt aandacht en nauwkeurigheid. Het is prachtig om te zien hoe diverse stukken stof samengebracht worden tot één passend geheel.
Parallel aan dit naaiwerk wordt in onze werkplaats op basis van de eerdere 3D metingen ook de benodigde buizen, scharnieren en sluitingen voorbereid. Onze collega Arjan voelt zich bijna meer een moderne smid dan een zeilmaker.
  
Zo ontstaan tot op de millimeter nauwkeurig bij Zeilmakerij Aalsmeer buiskappen, bimini’s, kuiptenten, zeilhuiken, rolfok, bedmatrassen, sierkussens, bootkussens, dekzeilen, console- en boothoezen en nog veel meer. Want ook textieltoepassingen bij boothuizen, terrassen en tuinen behoren tot onze werkzaamheden. 

“Digitale generatie” zeilmakers
Elke productie is een stukje hightec maatwerk en het resultaat van goed teamwerk tussen al onze collega’s, vanaf het intake-gesprek en het inmeten tot en met ons atelier en werkplaats.  Met behulp van digitalisering wordt dit team optimaal ondersteund. 
Met deze “digitale generatie” zeilmakers is het familiebedrijf Zeilmakerij Aalsmeer klaar voor de toekomst.